Lagsida Herrar A

Övre raden fr vä:  Victor Skoog, Isak Lindroth, Ivar Serrander, Erik Lindvert, Patrik Johansson, Lucas johansson  

Nedre raden fr vä: Samuel Lindgren, Lukas Rubensson, August Rabnor, Hugo Folke

Diamantsponsorer

Guldsponsorer

IK Ymers representationslag på herrsidan tränas av Samuel Lindgren och Adam Jaxelius. Laget har genomgått ett generationsskifte och många nya och yngre förmågor utvecklas snabbt samtidigt som man samlar rutin . Laget spelar i division 2 södra och har som ambition att placera sig på den övre halvan i tabellen. Laget har under senaste åren utbildat flera spelare som gått vidare från Ymer till spel i Elitserien. Sedan Hasse Qvarnström lämnade 2013 har ytterligare 2 spelare lämnat för Habo WK och 2 spelare för RIG Falköping. Säsongen 17/18 kvalade man till Elitserien.

Tränare:
Adam Jaxelius 072 – 700 90 32 och Samuel Lindgren 072 – 009 03 99

Träningstider: Måndag 18.00-20.00 och onsdag 19.00-21.00 i Almåshallen.

Kontaktuppgifter: Kontakta tränaren om du är intresserad av provspel.

Serietabell: Division 2 Södra

Namn: Patrik Johansson

Född: 1989
Längd: 175 cm
Position: Libero
Civilstånd: Sambo och barn
Sysselsättning: Byggingenjör på Wästbygg

Bästa Volleybollminne: Vi reste till Oslo för en turnering. Det var tre lag med så vi körde dubbelmöten över två dagar. Ett lag vi förlorade mot dag 1 (3-2) tog vi med 3-0 nästa dag varav set 3 blev 25-1(!!!) Det avslutades med att lagkaptenen fångade serven på matchbollen och tackade för matchen.

Namn: Isak Lindroth

Född: 
Längd: 
Position: Center
Civilstånd: 
Sysselsättning: 

Bästa Volleybollminne: 

Namn: Håkan Sigfridsson

Född: 
Längd: 
Position: 
Civilstånd: 
Sysselsättning: 

Bästa Volleybollminne: 

Namn: Adam Jaxelius

Född: 1992
Längd: 182 cm
Position: Höger
Civilstånd: Singel
Sysselsättning: Studerar till pastor på Akademin för Ledarskap och Teologi

Bästa Volleybollminne: Alla BeachAid-veckor på Böda!

Namn: Samuel Lindgren

Född: 1997
Längd: 188 cm
Position: Roterande
Civilstånd: Kopplad
Sysselsättning: Barnskötare

Bästa Volleybollminne: Säsongens första match mot Vindrarp A då vi som ett lag skrällde och vann med 3-2

Namn: Kim Johansson

Född: 1996
Längd: 180 cm
Position: Vänster
Civilstånd: Sambo
Sysselsättning: Sambo med pinglan

Bästa Volleybollminne: Vinsten i premiären 17/18, mot Vindrarp A i en het 5-setare då vi inte var hela startgruppen och jag spelade hela matchen med en skada.

Tidigare spelare

Namn: Henrik Klerfors

Född: 1987
Längd: 191 cm
Position: Center
Civilstånd: Gift och 2 barn
Sysselsättning: Läkare

Bästa Volleybollminne: En hysteriskt komisk träning av kamikazeförsvar i början på karriären, en hel del bollrädsla inblandad.

Namn: Hasse Qvarnström

Född: 1989
Längd: 193 cm
Position: Allt i allo men mestadels vänster
Civilstånd: Förlovad och sambo
Sysselsättning: Studerar till lärare

Bästa Volleybollminne: Är från min tid i Habo Wolley när vi kvalade mot Lunds VK och Göteborg United, mosade motståndet och klarade oss kvar i Elitserien!

Namn: Simon Clarenäs

Född: 1989 
Längd: 191 cm
Position: Passare
Civilstånd: Gift
Sysselsättning: Bankir

Bästa Volleybollminne: 

Namn: Pierre Smedberg

Född: 
Längd: 
Position: Center
Civilstånd: 
Sysselsättning: 

Bästa Volleybollminne: 

Namn: Joel Sandvik

Född: 1993 
Längd:  cm
Position: Center
Civilstånd: 
Sysselsättning: 

Bästa Volleybollminne: 

Namn: Elias Benjaminsson

Född: 2003
Längd: 177 cm
Position: Libero
Civilstånd: –
Sysselsättning: Studerar

Bästa Volleybollminne: 100% på Vindrarps B-lags match.

Namn: Jacob Nielsen

Född: 2000
Längd: cm
Position: Höger
Civilstånd:
Sysselsättning: Studerar

Bästa Volleybollminne: 

Namn: Peter Häyhänen

Född: 1969 
Längd: 187 cm
Position: Passare / Vänster / Libero
Civilstånd: Gift
Sysselsättning: Utvecklingschef

Bästa Volleybollminne: Ett roligt och märkligt volleybollminne jag har är när Ymer spelade elitseriekval mot Pajala i deras hemmahall fullsatt med renköttstuggande lokalbor som till vår häpnad dansade extatiskt till säkkijärvenpolkka i setbyten. Hur det gick? Vi förlorade givetvis men gick upp till elitserien ändå.

Namn: Kalle Heikkinen

Född: 1990
Längd:  193 cm
Position: Center
Civilstånd: Singel
Sysselsättning: Lärare

Bästa Volleybollminne: När vi kvalade med Liperi-Volley till förstadivisionen i Finland och vann platsen dit.

Namn: Håkan Benjaminsson

Född: 1977
Längd: 196 cm
Position: Center
Civilstånd: Gift och 3 barn
Sysselsättning: Driver IT-konsultföretag

Bästa Volleybollminne: Två junior-SM brons med Floby på 90-talet.

Namn: Kasper Benjaminsson

Född: 2002
Längd: 195 cm
Position: Vänster
Civilstånd:
Sysselsättning: Studerar

Bästa Volleybollminne: Slog block ut på min första bolltouch på min första volleybollmatch någonsin.

Namn: Arash Majidzadeh

Född: 2000
Längd: 192 cm
Position: Center
Civilstånd: Singel
Sysselsättning: Studerar och gymmar

Bästa Volleybollminne: Vinsten i J-SM 2017 med Falkenberg

Herrar säsongen 2017/2018 – Årskrönika

Den sista grundseriematchen är spelad och vi finner IK Ymers herrlag på en hedrande 3 plats. Boråsklubbens bästa säsong sedan 1999/2000 är ett faktum och vi tittar tillbaka på oktober 2017 för att hitta förklaringen.

Efter ännu ett framgångsrikt arrangemang av Knallecupen i september kunde några av klubbens eldsjälar tillika spelare i herrlaget ägna sin fulla uppmärksamhet åt den kommande säsongen. Nåja, åtminstone den tid som fanns över efter att t.ex. vara nyblivna småbarnspappor eller heltidsstudent på Göteborgs Universitet. Laget hade tränat bra under försäsongen och förstärkningar var på väg in. Väl behövliga efter uttåget av Robin Råkeberg (Habo Wolley), Albin Bergholm (flyttat), Joel Hallabro (GBC) samt Joel Böhm (flyttat). Till oss fick vi släkten Benjaminsson som skulle komma att tillföra både rutin och ung talang till laget. En nygammal spelare i Kim Johansson återvände och i övrigt var kärnan av den senaste säsongens trupp kvar, redo att byggas vidare på.

Med denna trupp skulle spelande coach Hasse forma sitt nya lag. Och vilket lag han fick ihop. Det visades sig redan i seriepremiären när fjolårets seriesegrare Vindrarp togs emot på hemmaplan. Det tunga beskedet att vår nyckelspelare Henrik Klerfors, tillika ass. Coach, skulle avstå match p.g.a. sjukdom vägde trots allt inte så tungt på grabbarnas axlar och Vindrarp besegrades i en match om 5 set. Stor glädje men ingen tid till vila. Redan två dagar senare skulle Lunds VK B komma på besök, ett lag vi visste föga lite om. Även denna bärgades efter en hård och lång 5-setsbatalj. Vidare tog herrarna den ena skalpen efter den andra, men åkte även på några bottennapp. Bland annat en bortaförlust mot Tuve som fick många följare och fans att klia sig i huvudet. Tuve är ett bra och samspelt lag men utan spetsen som IK Ymer besitter. Förklaringen denna match var tyvärr sjukdom på två av nyckelspelarna. Det är sport och dessa saker är svåra att förhindra, men visst sved förlusten länge, ända till revanschen kom på hemmaplan i februari!

Ska man plocka ut några särskilda bedrifter så är det bl. a ovan nämnda 5-sets seger mot Vindrarp, men även de två matcher mot RIG Falköping B. Här lyckas herrarna, som det enda laget i serien, besegra gymnasiekillarna från Falköping. Siffrorna blev 3–2 i båda matcherna men vi dyker in lite på bortamatchen, den som var nyckeln till fortsatt chans på att knipa 3:e platsen i serien. Här kom en fulltalig trupp till Falköping och fick klart stryk i de två första seten. Sen vaknade laget till liv och fullkomligt satte tvärstopp framme vid nät. Inga anfall kom förbi i större delen av setet var det stora siffror. Reducerat 2–1. Sedan kom det fjärde setet som skulle bli ett av de mest välspelade seten på hela säsongen. Setsiffrorna 30–32 visar på en välspelad side-out men en där Ymer aldrig släppte setbollen. Sedan lyste rutinen och kanske erfarenheten av att ha spelat många 5-setare igenom och 2–3 segern blev ett faktum. Ett intressant tillägg är att efter matchen kom en RIG-coach fram och konstaterade att vi vann enbart på grund av tur (11–15 i sista set) utan glimtar i ögonen. Så antagligen bidrog åtminstone inte den matchen till de unga volleybollspelarnas utbildning. Lite rolig kuriosa: Det är faktiskt inte första gången under min karriär som jag fått höra detta. Under Final Four för div. 1 lag i Degerfors för 7 år sedan kom ett relativt okänt Ymer fick möta Uppsala i semifinalen. Senare på kvällen kunde Uppsalaspelarna konstatera att hela vårt spel hade handlat om tur. Och ja, för den som undrade förlorade Uppsala med 3-0 i den matchen. Säga vad man vill om sport och tur, men visst är det märkligt hur mycket mer tur man verkar ha ju längre man har sysslat med sin sport?

Jag nämnde vår erfarenhet av att spela matcher om 5 set. Under säsongen regnade 5-setsmatcherna in. Här kommer lite fakta/matchstatistik för den nördiga supportern:

Under säsongen 2017/2018 har 18 matcher spelats. Av dem har hela 8 matcher gått till 5 set. Av dessa 8 har 5 vunnits och 3 förlorats. Och av de 8 matcher har 5 spelats mot topp-4 lag, där IK Ymer stod som segrare i 3 av dem (RIG Falköpingx2 samt Vindrarp A). Varför? Varför har nästan hälften av matcherna avgjorts i 5:e set? Det finns ingen enkel förklaring. Så blir det ibland men det är helt klart ett tecken på styrka och en jämn serie när så pass många av våra toppmatcher går till 5 set.

En stor trupp har gett oss bra träningar och sund konkurrens om startplatserna i laget. Man kan säga att fyra spelare mer eller mindre varit givna i start truppen varje match: Henrik, vår hårt slående högerspiker och ofta vår meste poängtagare i matcherna. Hasse, vår spelande tränare och elitseriemeriterande vänsterspiker med fantastiskt bra driv på plan. Han styr servemottagningen och spelar smart och framgångsrikt i anfallet och kan vända de mest svåra lägena till poäng. Den tredje är undertecknad och det kanske mest beror på att vi saknar ersättare på min position. Den fjärde är glädjande nog en av seriens bästa centrar Adam ”Jax” Jaxelius. Med bra apindex, sjuk spänst och ett samspel med passaren som äntligen börjat klicka har han varit näst intill ostoppbar vid nätet. Men i övrigt har coach Hasse varierat mycket på plan. Och en stor ljusglimt i spelarmaterialet är 15-årige Kasper Benjaminsson som inför säsongen började spela volleyboll. Han kom till vår klubb som nybörjare tillsammans med sin kusin Elias och båda två har gjort anmärkningsvärda framsteg i sin utveckling. Kasper har lyckats ta plats i startsexan flera matcher och avslutade grundserien med att bli utnämnd till matchens lirare. Lägg där till att han i höst flyttar till Falköping där han har blivit antagen till riksidrottsgymnasiets volleybollutbildning och kommer under följande 3 år representera RIG Falköping. Allt detta är naturligtvis mycket glädjande för IK Ymer som klubb och ett kvitto på att volleybollmiljön i klubben är sund och utvecklande för alla som vill!

Vad händer nu? Elitkval!

För första gången sedan säsongen 1999/2000 kommer ett Ymer-lag spela kval till elitserien. För 18 år sedan handlade det om att dåvarande IK Ymers herrar skulle hålla sig kvar i den högsta serien efter sin debutsäsong. Det klarade dem men av andra skäl drog sig laget ur elitserien. Nu har laget som kämpat sig upp genom seriesystemet sedan 2007 och etablerat sig i ettan gjort sin rekordsäsong nått nästa steg. Kval upp till Svensk Volleybolls finrum. Är vi redo? Kanske, men det är väl det som är hela poängen med kvalet. Att man ska få se om man är redo! Att mäta sig med elitlag och se om man kan matcha lagen som kommer från en säsong av högt tempo från elitserien. En kvalserie kan bestå av högst 6 lag varav 2 lag kommer från elitserien samt 4 lag, de två bäst placerade lagen från respektive div. 1-serie som är villiga att ställa upp. Dock krävs en topp-4 placering för att som div. 1-lag få anmäla sig. Detta och mycket mer gör att man kan konstatera att hela systemet för att flytta upp lag till den högsta serien är mycket invecklat och krångligt.

Nu återstår alltså två avslutande matcher på säsongen, där man fajtas om en av två platser i elitserien säsongen 18/19. Personligen är detta något av en höjdpunkt i min 13 år långa karriär inom IK Ymer och volleybollen. Mitt hjärta står för klubben och trots att det vid tillfälle fanns chans att lämna Ymer för spel på annan ort har beslutet att stanna kvar aldrig lämnat mig sömnlös!

Tack för mig och även om du kanske inte orkade läsa allt hoppas jag någon där ute uppskattar orden från en gammal Ymerit med stor passion för volleyboll!

Undertecknad

Patrik Johansson

Stäng meny